Hushållsassistentens historia

Electrolux Assistent Orginal

Electrolux Assistent Orginal

Under lång tid var assistenten endast en maskin för storhushåll och professionellt bruk. Den ansågs både för stor och för dyr att ha hemma i det vanliga hushållet. I Sverige blev genomslaget först då Electrolux köpte en fabrik och rättigheterna till namnet Assistent Original. Därefter byggde man om den för att istället passa i såväl det vanliga köket som i lantköket. Mannen bakom den nya hushållsassistenten var civilingenjören Alvar Lenning och den blev snart en storsäljare.

Assistenten som skapades var beige, strömlinjeformad och kunde göra nio olika moment så som att vispa, blanda, knåda, mosa, röra, mala, riva, stoppa korv och passera. Under 1940 när den lanserades mottogs den på ett mycket positivt sätt, trots det pågående världskriget.

Förutom assistenten och dess tillbehör ingick under krigstidens ransonering även en kristidskokbok – allt för att ingen mat skulle gå till spillo. Det var även en lång leveranstid, hela tre år kunde man få vänta. Dock kunde man, om man led av någon typ av funktionsnedsättning i exempelvis händer, få ett läkarintyg och då förkortades väntetiden något.

Hushållsassistenter under 50-60-70-tal

Tidig hushållsassistent från Kenwood

Tidig hushållsassistent från Kenwood

Under 50-60-70-talet fortsätter maskinen att utvecklas och underlättar mycket för hemmafruarna som fortfarande arbetar i hushållen runtom i Sverige. 1969 bytte Assistent Original tillverkningsort till Västervik och då ersattes designen med en kantigare version. Det som framförallt var unikt för hushållsassistenten var timern och det steglösa hastighetsreglaget, den enda maskinen på marknaden med dessa funktioner. Denna höll i sig ända till 1995 när den gamla designen återinfördes. År 1974 sålde man maskin nummer 250 000. Under 80-talet lanserades andra märken i Sverige såsom Kitchen Aid och Kenwood, men köksmaskinens namn är än idag i vardagligt tal assistent eller hushållsassistent, från Electrolux första maskin.

Idag har de flesta tillverkare av hushållsapparater någon form av assistent i utbudet och det finns i alla olika färger och former. Då tillverkarna vet om att deras produkter är stora och många gånger riktigt otympliga så har de helt enkelt anpassat produkterna så att de även ska kunna ses som en inredningsdetalj. Att ha en snygg hushållsassistent framme på diskbänken ger köket ett bra intryck. Ett intryck som är långt mycket bättre än om en gammal manick som ser helt malplacé ut på bänken. De gamla och icke-designade gör man bäst i att gömma undan i skåp när de inte används.

Hursomhelst så är grundprincipen för alla hushållsassistenter densamma idag som den var redan när de först kom ut på marknaden – att underlätta i köket. Man insåg redan då att det finns många moment vid bakning och mattillredning som är tunga och tuffa att utföra, då momenten i sig är väldigt enkla så kan en maskin lika gärna göra jobbet. Med tiden så kanske vi får se mer utvecklade och smartare modeller av hushållsassistenter som klarar av ännu fler moment i tillredning av mat och bak. Med ny robotteknik och smartare datorer så kommer en stor del av vår vardag som vi ser den idag att kunna underlättas av att maskiner och robotar utför sysslor som vi själva helst slipper undan.